Τροφές που μας κάνουν να χαμογελάμε

Τροφές που μας κάνουν να χαμογελάμε

Η ψυχολογία και η διατροφή είναι δυο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους . Η καλή ψυχολογία μας βοηθάει στο να τηρούμε μια καλή διατροφή και η καλή διατροφή αποτελεί αρωγό για τη διατήρηση της καλής μας ψυχολογίας

Οι διατροφικές διαταραχές όπως η νευρική ανορεξία , η βουλιμία , το σύνδρομο υπερφαγίας σχετίζονται άμεσα με τη ψυχολογική κατάσταση του ατόμου και γιαυτό και συγκαταλέγονται στις ψυχικές νόσους με αντίκτυπο φυσικά στις διατροφική κατάσταση του πάσχοντα.

Δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίας παρατηρείται έντονα η αύξηση των κρουσμάτων ψυχικών παθήσεων με πρωταγωνιστική παρουσία τη κατάθλιψη.

Για να προστατέψουμε όσο γίνεται λοιπόν την ψυχική μας υγεία πέρα από τη προσωπική μας ενδοσκόπηση απαιτείται να προσέχουμε και τη διατροφή μας.

Διατροφικά Tips που θα μας βοηθήσουν στη καλή μας διάθεση :

Ελέγχουμε τα λιπαρά που καταναλώνουμε :

το διαιτολόγιο μας πρέπει να είναι φτωχό σε κορεσμένο λίπος που βρίσκεται σε κατεργασμένα τρόφιμα και γλυκά.

Επιλέγουμε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα όπως ελαιόλαδο κ.α. που μας βοηθούν στην αύξηση της σεροτονίνης που ρυθμίσει τη ψυχική μας διάθεση. Η κατανάλωση επίσης ω3 λιπαρών οξέων ( σαρδέλα , σολομός , σκουμπρί κ.α.) συμβάλει στη ψυχική μας υγεία και μας προστατεύουν και από την εμφάνιση καταθλιπτικής συμπεριφοράς.

Φρούτα & Λαχανικά :

Δε ξεχνάμε στη καθημερινή μας διατροφή αυτές τις δυο κατηγορίες που μας εφοδιάζουν με θρεπτικά συστατικά , βιταμίνες και ιχνοστοιχεία καθώς και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μας φορτίζουν με ευεξία και ζωντάνια.

Πες ναι στη σοκολάτα:

Μην αντισταθείς σε ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας με τη περιεκτικότητά της σε κακάο περιέχει ενδοφίρνες που συμβάλλουν στη καλή μας διάθεση καθώς και φλαβονοειδή που χαρακτηρίζονται για την ισχυρή αντιοξειδωτική δράση τους.

Υδατάνθρακες μη τους φοβηθείς :

Επέλεξε τους καλούς υδατάνθρακες ολικής άλεσης , προφέρουν στο οργανισμό την απαιτούμενη ενέργεια καθώς συμβάλουν και στην αύξηση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο βοηθώντας τη διατήρηση της καλή μας διάθεσης.

Μην ξεχνάμε πως η διατροφή μπορεί να μας προσφέρει όχι μόνο σωματική αλλά και ψυχική υγεία ! Ας φροντίσουμε λοιπόν το σώμα μας και τη ψυχή μας για να μπορούμε να απολαμβάνουμε τη κάθε μας μέρα με χαμόγελο και αισιοδοξία.

Θυμήσου ! Μη σταματάς ποτέ να χαμογελάς. Επειδή δεν ξέρεις ποτέ ποιος θα μπορούσε να ερωτευτεί το χαμόγελό σου.

Gabriel Garcia Marquez, 1927-2014, Κολομβιανός συγγραφέας

About the author: mednutr