Σοκολάτα ο γλυκός πειρασμός !!!!

Σοκολάτα ο γλυκός πειρασμός !!!!

Στο άκουσμά της πολλοί κάνουν γλυκούς συνειρμούς και άλλοι σπεύδουν να »ξορκίσουν το κακό». Μερικοί δηλώνουν εθισμένοι στη γεύση της και κάποιοι άλλοι αρχίζουν να μετρούν θερμίδες. Το βέβαιο είναι πως όλοι μας έχουμε δοκιμάσει την γλυκιά γεύση μιας πλάκας σοκολάτας.

Η σοκολάτα αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα πιο αγαπημένα επιδόρπια μικρών και μεγάλων, και πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τους Μάγια στην Κεντρική Αμερική το 2000 π.Χ., ως αφέψημα, αναμεμιγμένο με μπαχαρικά ή κρασί.

Η παρασκευή της σοκολάτας…

Το αγαπημένο αυτό επιδόρπιο προέρχεται από τον σπόρο του κακάο. Οι σπόροι του κακάο για να πάρουν τη γνωστή μορφή των κόκκων κακάο υπόκεινται σε διαδικασία ζύμωσης, ξήρανσης και ψησίματος και έπειτα το κέλυφος του σπόρου διαχωρίζεται από τις νιφάδες κακάο. Οι νιφάδες αλέθονται μέσα σε ένα υγρό που ονομάζεται υγρό σοκολάτας, και διαχωρίζεται από το λιπαρό τμήμα, το γνωστό βούτυρο κακάο. Το υγρό στη συνέχεια εξευγενίζεται για την παραγωγή των στερεών κακάο και της σοκολάτας που τρώμε. Μετά την απομάκρυνση των νιφάδων, ο σπόρος κακάο αλέθεται σε σκόνη κακάο που χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική ή στα αφεψήματα.

Ποία η επιλογή ; Μαύρη -Γάλακτος ή Λευκή

Τα είδη σοκολάτας έχουν ορισμένες διαφορές στη σύσταση, οι οποίες τους προσδίδουν και τη χαρακτηριστική τους γεύση. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει 50-90% στερεά κακάο, βούτυρο κακάο και ζάχαρη.Σημασία έχει και η περιεκτικότητα της μαύρης σοκολάτας σε κακάο.Υψηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο σημαίνει περισσότερα συστατικά που προέρχονται από τον σπόρο του κακάο, άρα λιγότερη προσθήκη ζάχαρης και πιο έντονη γεύση σοκολάτας. Η σοκολάτα γάλακτος περιέχει 10-50% στερεά κακάο, βούτυρο κακάο, γάλα και ζάχαρη. Κατώτερης ποιότητας σοκολάτες μπορεί επίσης να περιέχουν βούτυρο, φυτικά έλαια και τεχνητά χρώματα ή αρώματα. Η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει στερεά κακά και παρασκευάζεται από βούτυρο κακάο, ζάχαρη και γάλα.

Μαύρη VS Γάλακτος:

Φαίνεται ότι η μαύρη σοκολάτα (ανεξαρτήτως περιεκτικότητας σε κακάο) έχει περισσότερο λίπος, φυτικές ίνες, κάλιο, σίδηρο, μαγνήσιο και καφεΐνη, ενώ η σοκολάτα γάλακτος υπερτερεί στην περιεκτικότητα ασβεστίου, νατρίου, βιταμίνης Α και χοληστερόλης. Το θερμιδικό περιεχόμενο τους είναι παρόμοιο.

Η περιεκτικότητα σε κακάο των διαφορετικών ειδών μαύρης σοκολάτας οδηγεί σε ορισμένες διαφορές στα θρεπτικά συστατικά, όπως η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Ενώ η σοκολάτα γάλακτος περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη/100 γρ. από τη μαύρη σοκολάτα περιεκτικότητας <69% σε κακάο, περιέχει εν τούτοις λιγότερη πρωτεΐνη σε σύγκριση με τη μαύρη σοκολάτα περιεκτικότητας 70-85% σε κακάο.

Μαύρη Σοκολάτα μια υγιεινή επιλογή με μέτρο !

Το κακάο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, και συγκεκριμένα σε φλαβανόλες. Οι φλαβανόλες συνεισφέρουν στη μείωση της υπεροξείδωσης των λιπιδίων. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει έως και 2-3 φορές περισσότερα στερεά κακάο (τα οποία είναι πλούσια σε φλαβανόλες) από τη σοκολάτα γάλακτος.

Οι φλαβανόλες φαίνεται να υποστηρίζουν την παραγωγή του νιτρικού οξειδίου στο ενδοθήλιο, το οποίο βοηθά στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και στη βελτίωση της ροής του αίματος, βοηθώντας τη μείωση της πίεσης του αίματος. Επίσης οι φλαβανόλες μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση της HDL χοληστερόλης ( καλής χοληστερόλης) ενώ τα λιπαρά οξέα της σοκολάτας μπορούν να τροποποιήσουν τη σύνθεση λιπαρών οξέων της LDL χοληστερόλης( κακής χοληστερόλης) και την καθιστούν πιο ανθεκτική σε οξειδωτική βλάβη.

δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους, καθώς και τη περιεκτικότητα της σε κορεσμένο λίπος , η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα. Η κατανάλωση 20 γρ. μαύρης σοκολάτας στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, φαίνεται πως δρα ευεργετικά στην υγεία του οργανισμού.

About the author: mednutr